.

Középiskolások - Hogyan vigyázzunk a vízre?

Pazarló vécétartályok

Egy rosszul záró vécétartályon keresztül naponta akár 700 liter víz is elfolydogálhat Ez egy hónap alatt már 21 000 liter víz, ami több mint egy négytagú család havi vízfogyasztása.

Ha folyik a vécétartály, csöpög a csap, szóljál szüleidnek, mert ezeket ilyenkor gyorsan meg kell javítani. Ezzel a család kiadásait jelentősen csökkentheted!

Víztakarékossági praktikák

- Fogmosás közben zárd el a vízcsapot, öblíts pohárból!

- Ügyelj arra, hogy sose csöpögjön a csap!

- Csak teli mosógépet és mosogatógépet indíts be, úgy hatékonyabban működik! - Egy-egy mosás és mosogatás alkalmával 20-40 liter vizet használ fel a gép.

- Fürdés helyett zuhanyozz! - Egy zuhanyozás alkalmával 20-60 liter vizet használunk el, míg a kádban fürdéshez egy-egy alkalommal kb. 100-150 liter engedünk ki.

- Lehetőleg használj víztakarékos vécétartályt, hogy ne kelljen "kisvécé" után is kiüríteni a teljes tartályt.

Ivóvizünk védelmében

A Te sorsod és az utánad következő nemzedékek sorsa függ attól, hogy napjainkban mit teszünk, és mit mulasztunk el megtenni a környezet védelmében.

Az ivóvizet általában a föld felszíne alól, ritkábban folyókból, vagy tavakból nyerhetjük. Ezeket a helyeket vízbázisoknak nevezzük. A vízbázisok megvédése a szennyeződésektől létkérdés a jelenünk és a jövőnk szempontjából.

Ivóvízkincsünk tisztaságát elsősorban a nem megfelelően kezelt szennyvizek fenyegetik. Ezért fontos, hogy minél több szennyvízcsatorna és korszerű szennyvíztisztító telep épüljön. Vízbázisaink védelmében úgynevezett hidrogeológiai védőövezeteket alakítottak ki a vízbázisok körül, ahol a szennyezés kockázatát a minimális mértékre csökkentették. A hidrogeológiai védőövezet egy-egy vízbázis vízgyűjtő területét jelenti - mely sokkal nagyobb, mint azt elsőre gondolnád - területén városok, falvak, szántóföldek, erdők, utak, üzemek, állattartó telepek vannak, s ezek mind-mind szennyezhetik a mélyben lévő vizeket.

A Föld sorsa a Te sorsod

Vajon rajtunk is múlik-e, hogy később nekünk, és az utánunk jövő nemzedékeknek is lesz-e elegendő ivóvizük? Tehetünk-e ennek érdekében valamit? A válasz egyértelmű: igen, mindenki tehet valamit, így Te is.

Ha fogyasztási szokásaidat úgy alakítod, hogy kevesebb legyen a hulladék; ha az energiával, a vízzel ésszerűen takarékoskodsz; ha a veszélyes hulladékokat (akkumulátorok, elemek, gyógyszerek, vegyszerek, stb.) nem a szemétbe dobod, hanem a szelektív hulladékgyűjtőbe, és hosszan folytathatnánk a sort. Magyarország és a Föld környezeti állapota nagyrészt attól függ, elhiszed-e, hogy rajtunk is múlnak a dolgok. Ha ezt elhiszed, akkor van remény, mert meg fogod tenni azt, ami Rajtad áll.