.

Középiskolások - Hogyan kerül a víz a csapba?

Hogyan készül az ivóvíz?

A természetben lévő édesvízhez különböző víznyerő helyekből juthatunk:
- földfelszín alatti talaj és kőzetrétegekből
- folyókból, tavakból

Általában minél mélyebbről hozzuk a felszínre, a víz annál tisztább, ezért Magyarországon a csapvíznek alig 4%-a származik felszíni vízfolyásból.

Mitől kell a rétegvizet megtisztítani, amikor alapvetően tiszta?

Mert a rétegvíz számos olyan anyagot tartalmazhat oldott formában, amelyek fogyasztása hosszú távon egészségtelen, vagy az élvezeti értékét befolyásolja hátrányosan (pl. vas, mangán, nitrát stb.).

Mi az, amit benne hagynak?

Ahhoz, hogy a víz jóízű és egészséges legyen, szükség van azokra az ásványi sókra, amelyek az ásványvizekben nagyobb mennyiségben vannak jelen. Ennek érdekében tehát a csapvízben meghagyják az értékes ásványi anyagokat. Minél több az oldott ásványi anyag, annál "keményebb" és jobb ízű a víz.

Tisztítás után a vizet többnyire klórral fertőtlenítik, nehogy a vízvezetékben vírusok, baktériumok szaporodjanak el. Ezzel szavatolható, hogy a csapvízben ne legyenek baktériumok és vírusok. A klórt a legmodernebb, számítógép vezérelt berendezésekkel adagolják, hogy a szükséges, de a lehető legkisebb mennyiség kerüljön a vízbe.

Hallottál róla? Peruban 1994-ben a nem jól fertőtlenített csapvíz miatt 600 ezer ember lett kolerás és 20 ezer meg is halt.

Tudtad-e, hogy a csapból kiengedett víz nem a klór miatt fehér, hanem az apró légbuborékok miatt, ami 1-2 perc alatt elpárolog.

 

A legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer

A csapvíz minőségét laboratóriumokban rendszeresen és szigorú szabályok alapján 54 szempont szerint ellenőrzik. Törvény írja elő, hogy vízmintákat vegyenek rendszeresen a vízlelő helyen, a tisztítási folyamat végén, a víztározó medencéből, a csőhálózat különböző pontjairól és a vízcsapokból is. Az ellenőrzés az összes élelmiszer közül az ivóvíz esetében a legalaposabb.

Házi víztisztítók

Vannak cégek, amelyek házi víztisztító berendezésekkel kereskednek, és úgy próbálnak piacot teremteni drága termékeiknek, hogy igyekeznek elhitetni az emberekkel: a vezetékes ivóvíz és az ásványvíz nem elég tiszta, ezért az ő berendezéseik szükségesek az ivóvíz további, házilagos tisztításhoz.

Valójában nem érdemes a reklámokat kritikátlanul elfogadni, mert sosem az igazságot tükrözik, hanem féligazságaikkal azt a célt szolgálják, hogy rábeszéljenek valamilyen termék megvásárlására. 
A házi víztisztító-reklámok például nem szólnak arról, hogy pontosan mit is vonnak ki a vízből, és hogy gyakran éppen a nem megfelelően karbantartott berendezés okoz bakteriális fertőzéseket a használóik szervezetében. 2009-ben a Gazdasági Versenyhivatal meg is büntette az egyik ilyen céget a fogyasztók megtévesztése miatt.