.

Felsősök - Tananyag

Kémia - A növények életéhez szükséges tápanyagok kémiai tulajdonságai

Videó
Embedded thumbnail for Kémia - A növények életéhez szükséges tápanyagok kémiai tulajdonságai

A víz egyik fontos tulajdonsága, hogy különféle anyagokat képes feloldani. A növények vizes oldatokból szívják fel a szükséges tápanyagok jelentős részét. Az ivóvíz az emberi és az állati szervezetek számára nélkülözhetetlen, mert a biológiai folyamatok is csak oldott állapotú anyagok között mehetnek végbe.

Fizika 7. évfolyam: Olvadás- és forráspont, a víz viselkedése

Videó
Embedded thumbnail for Fizika 7. évfolyam: Olvadás- és forráspont, a víz viselkedése

A videó animációkkal bemutatja a különböző halmazállapotokban az anyagok viselkedését, ábrák segítségével magyarázva a víz különleges viselkedését. A bemutatott kísérletek akár otthon is elvégezhetőek, a rövid videók, a saját készítésű rajzok és képek, valamint a felhasznált egyéb képek vizuálisan hozzájárulnak a hallottak megértéséhez. Egy, a tankönyvekben is sokszor leírt magyarázat, mely szerint a korcsolya a nagyobb nyomás miatt megolvadó víznek köszönhetően siklik a jégen, mára legalábbis bizonytalanná vált. Fontos tudni azt is, hogy időnként megdőlnek elméletek úgy is, ha nem tudnak helyette biztosan helytálló újat adni a tudósok.

Biológia 7. évfolyam: A víz szerepe az élővilágban

Videó
Embedded thumbnail for Biológia 7. évfolyam: A víz szerepe az élővilágban

Az élővilág számára az egyik legjelentősebb szervetlen vegyület. Részt vesz a sejtek biológiai folyamataiban (könnyen reagál más anyagokkal), de helyet is biztosít számára, mivel a víz poláros szerkezetű.

Természetismeret 5. évfolyam: A víz tulajdonságai

Videó
Embedded thumbnail for Természetismeret 5. évfolyam: A víz tulajdonságai

A víz színtelen, szagtalan, íztelen folyadék. Az ivóvíz kellemes ízét a benne oldott anyagok okozzák. A víz az egyetlen olyan anyag a Földön, amely mindhárom halmazállapotában megtalálható.