.

Alsósok - Mi a víz?

Víz nélkül nincs élet

A Föld felszíne a víz jelenléte nélkül hasonlítana a Hold, vagy a Mars felszínéhez: élettelen kősivatag volna, ahol az általunk ismert életformák sem alakulhattak volna ki.

Testünk 70%-a víz, tehát szervezetünk számára a legfontosabb alkotóelem. Az ember étel nélkül hetekig is elélhet, de víz nélkül csak alig pár napig.

A Föld teljes vízmennyiségének 97,2 %-a az ember számára élvezhetetlen sós tengervíz. A vízkészlet 2,14%-a sarki jégben és a gleccserekben található, míg 0,001%-a felhők, köd és vízgőz formájában az atmoszférában van jelen. Mindössze 0,6%-ot, vagyis 8,7 millió km3-t tesz ki az az édesvízmennyiség, aminek 3%-a felszíni víz (tavak és folyók), 97%-a pedig felszín alatti víz.

Jelenleg 1,2 milliárd ember kénytelen tiszta víz nélkül élni. A szegény országokban a betegségek 80%-a, a halálesetek 30%-a szennyezett ivóvíz fogyasztására vezethető vissza.

A víz körforgása

A Földön a víz mennyisége állandó, melynek döntő része a tengerekben és az óceánokban, illetve a sarkvidékek jégsapkáiban van. A vízmennyiség egy kisebb része a földfelszín alatti talajrétegekben nyugszik, míg a teljes mennyiségnek csupán töredékét teszi ki a folyókat és tavakat alkotó hányad.

Amikor a nap süt, a földfelszín közelében és a tengerek szintjén lévő párás levegőt felmelegíti. Ekkor az felfelé kezd áramlani, de minél magasabbra jut, annál inkább lehűl. Amikor a hőmérséklete egy kritikus szint alá esik néhány száz méteres magasságban, a levegőben lévő vízgőz kicsapódik a kis lebegő részecskékre, így keletkezik az a ködszerű képződmény, amit felhőnek hívunk. Ezt aztán a szél a szárazföld felé tereli és ott valamilyen csapadék formájában a földre hull.

A lehullott víz egy része visszajut a folyókon keresztül a tengerekbe, másik része beszivárog a talajba. A fölbe szivárgott víz jelentős részét a növények felszívják, majd a felvett víz nagy részét leveleiken keresztül elpárologtatva visszajuttatják a légkörbe. A földbe szivárgó, de a növények által fel nem vett vízből talajvíz, mélyebbre jutva rétegvíz lesz. A kőzetekben rejlő rétegvizek egy részét más néven ásványvizeknek hívjuk. A több száz méter mélyen lévő ásványvizekben igen sok a kőzetekből kioldott ásványi só, melyek fontosak lehetnek az ember egészsége szempontjából.

Az ivóvíz nagy kincs

Hazánkban egy ember átlagosan 100 liter ivóvizet használ el naponta. A vízhasználat, és a háztartásokban keletkező szennyezett vizek mennyisége egy kis odafigyeléssel csökkenthető.

Tudtad-e, hogy a vízcsapból egy perc alatt akár 6-10 liter víz is kifolyhat? Ez egy vödörnyi vizet jelent. 
Tudtad-e, hogy ha percenként tíz csepp víz hullik le egy csöpögő csapból, akkor havonta 170 liternyi csöpög el, ami egy évben több mint 2000 liter ivóvíz elpazarlását jelenti.