.

Mégsem lesz szavanna az Amazonas erdei helyén

Az Amazonas őserdői a vártnál kevésbé érzékenyek a globális felmelegedésre és több klímamodell összevetése után úgy tűnik, mégsem várható, hogy az esőerdők helyén szavannák alakulnának ki – erre a következtetésre jutottak brit kutatók.

 

Bár a kutatócsoport is felhívja arra a figyelmet, hogy a klímaváltozás komoly változásokat idézhet elő a Föld legnagyobb összefüggő erdejében, az Amazonasnál, mégis a korábbi vészjósló előrejelzésekkel ellentétben a felmelegedés szerintük nem szárítja ki a területet. A Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban közzétett eredményeiket 19 globális klímamodell alapján dolgozták ki. A tudósok a modellek legapróbb részleteit is elemezve arra a következtetésre jutottak, hogy valószínűleg minden egyes éghajlatváltozási modell alulértékeli az amazonasi esők mennyiségét, mivel képtelenek meghatározni a dél-amerikai földrajzi sajátosságokat.

Azokban a vizsgálatokban, amikor az összefüggő esőerdőket részekre bontva vizsgálták, megállapították, hogy az Amazonas keleti része, amely jelenleg az év minden hónapjában esős, változni fog és szezonális erdővé válik, lesz esős és száraz időszaka. Mindezek ellenére valószínűleg esik majd elég eső ahhoz, hogy a térség ne száradjon ki, ne váljon szavannás, füves területté. Amazónia nyugati részén úgy tűnik, hogy marad az állandó nedvesség és a táj nem változik, továbbra is esőerdő borítja majd a térséget, bár az északi és a déli része kissé szárazabbá válhat.

Korábban kialakultak olyan vélemények, hogy az Amazonas keleti része a klímaváltozás miatt szavannás területté változhat – erről értekezett az ENSZ által megrendelt egyik vizsgálat is. A mostani kutatások azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy míg az erdők nem tűnnek annyira sérülékenynek, mint azt korábban jelezték, mégis nagyobb figyelmet kell szentelni a területeken a tűzvédelmi előírásoknak. A szezonális erdők ugyanis jobban meggyulladhatnak a szárazabb időszakokban. A vizsgálat arra is felhívja a figyelmet, hogy az Amazonas keleti része, ha nem vigyáznak, akkor egy fellobbanó gyufásdobozzá változhat. Jelenleg ugyanis gőzerővel folyik az erdők hol legális, hol illegális irtása. Azokon a területeken, ahol mezőgazdasági termelést kezdenek, általában a területet tűzzel tisztítják meg a bokroktól és az ágaktól, ez pedig óriási veszélyforrás.

Szerző: Bilkei Bora

www.greenfo.hu