.

Hétezer éves házat találtak Óbudán

Egy hétezer éves újkőkori épület alapjait, és római kori vízcsatornát is találtak régészek a Duna-parton,egy óbudai építkezés területén. A lelet az eddigi legrégebbi, egészében megismert lakóház Óbudán, sőt, talán Budapesten is - a kutatások után azonban ráépítenek, helyére lakópark kerül. A feltárás részleteiről, eredményeiről Dr. Virág Zsuzsa ásatásvezető régészt kérdeztük.

A hétezer éves neolit kori házból a tartóoszlopok talajba mélyített üregei maradtak fent, amik alapján pontosan rekonstruálható a közel 6 méter széles és 20 méter hosszú épület teljes alaprajza is – belsejében több, agyagból rakott kemence nyomaival. Az öt oszlopsoron nyugvó, vélhetően zsúpfedeles tanya közelében pattintott és csiszolt kőeszközöket, edénytöredékeket is találtak a kutatók, hét nagy gödör pedig egy későbbi, rézkori építmény jelenlétére utal a terepen. Dr.Virág Zsuzsa több kultúra találkozásáról beszélt az ásatások kapcsán: „A kőeszközök és cseréptöredékek mintázata alapján az legkorábbi lakosok az úgynevezett Dunántúli Vonaldíszes Kerámia kultúra képviselői voltak itt– az első földművelő, állattartó népcsoport ezen a tájon – őket pedig a nyitraludányi betelepülők követték, de tárgyak nem maradtak utánuk." A leletegyüttest végül egy római kori vízelvezető csatorna egészíti ki, ami valószínűleg csak egy részlete lehet az óbudai magasparton végighúzódó rendszernek.

Az Óbudán eddig példa nélkülinek mondható leletegyüttes feltárását abszurd módon éppen az az építkezés segítette, ami később pusztulásához vezet: a Nánási út, Rozgonyi Piroska út és Római part által határolt területen nemsokára lakópark épül, az építkezést kivitelező BRUESA-RÓMAI Kft. pedig 2007-ben régészeti kutatást kért a a partszakaszra. A kőkorszaki emléket a ráépítés miatt tehát nem lehet megmenteni – a legtöbb amit a régészek tehetnek, hogy dokumentálják a feltárás eredményeit, s makettet készítenek a ház lehetséges korabeli állapotáról. Virág szerint az sem kizárt, hogy a magaspart egész hosszában ilyen épületmaradványok rejtőzhetnek, ezek – a Műemlékvédelmi Hivatal és az építtető cégek hozzájárulása nélkül – azonban még nem kerülhetnek feltárásra. A következő nagy formátumú felfedezésre tehát a következő lakóparkig várni kell.

Szerző: Koncz Tamás

OrientPress Hírügynökség