.

Tudatosvasarlo.hu - Termékteszt: csapvíz

A tudatosvasarlo.hu terméktesztet végzett a csapvízzel kapcsolatban annak a kérdésnek megválaszolására, vajon jogosan vagyunk-e bizalmatlanok a csapvízzel kapcsolatban.

Íme kivonatok a cikkből:

(A teljes cikk elolvasható az alábbi linken: http://tudatosvasarlo.hu/cikkek/1542?page=2!)

"Az ásványvízfogyasztás növekedésének hátterében - nem utolsó sorban az ásványvízpiac marketingtevékenységének hatására - legfőképpen az áll, hogy a fogyasztóknak csökkent a bizalma a csapvíz iránt. Amellett, hogy sokan nem tartják elég biztonságosnak, tisztának a vezetékes vizet, még az is súlyosbítja a helyzetet, hogy az utóbbi években egyre többet hallani a vizekbe kerülő gyógyszermaradványok egészségre gyakorolt hatásáról. Ennek próbáltunk utánajárni csapvíz tesztünkben.

Tesztünkben öt magyarországi vízszolgáltató vizét vettük górcső alá. A vízmintát zöld óvodákban vettük a következő településeken: Budapest, Dunaújváros, Makó, Szolnok, Tatabánya.

A laborvizsgálat során a minták mikrobiológiai és kémiai vízminőségi jellemzőit néztük meg, és összevetettük a jogszabályban előírt határértékkel. (Magyarországon a vezetékes víz minőségét a 201/2001. X. 25. kormányrendelet szabályozza.)

A hazai vízminőségi problémák hátterében leggyakrabban a nitrit-, nitrát-, ammónium-, bór- és arzénszennyezés áll. Ebben a tekintetben mindegyik vízminta megfelelt a jogszabályban előírtaknak. Egy kivétellel mindegyiknél jóval a határérték alatt volt a szennyezettség.

Egyedül a makói csapvízben lévő arzén mennyisége volt kiemelkedő. Habár nem érte el a jelenleg megengedett határértéket, ez csak annak köszönhető, hogy hazánk e tekintetben haladékot kapott a szigorúbb EU-s határérték teljesítéséhez (Ld. Szennyezőanyagok a vízben >>>).

A baktérium-szennyezettséget vizsgáló mikrobiológiai mérés eredményei is jók voltak. A jogszabályban előírt két paraméter tekintetében mind az öt vízminta átment a teszten, vagyis nem voltak szennyezettek. A táblázatban megjelenő magas makói telepszám az ANTSZ és szakértőink szerint nem jelent egészségügyi kockázatot.

A manapság sokat emlegetett, és számos vitát kiváltó gyógyszermaradványok tekintetében sem találtunk terhelő adatot. Tesztünkben - elsősorban fájdalomcsillapítókban és fogamzásgátlókban előforduló - 16 gyógyszermaradványt vizsgáltunk, de mindegyik a kimutathatósági érték alatt volt.

A fenti paraméterek mellett arra is kíváncsiak voltunk, hogy a vízszolgáltatók mennyire hajlandók együttműködni a vizsgálatban, menyire viselkednek „jó szolgáltatóként". Ezért elkértük tőlük az adott településre vonatkozó vízminőségi valamint a vizeik ásványi összetételére vonatkozó adatokat.

Tapasztalataink egyértelműen pozitívak voltak. A Szolnoki Vízművek kivételével, ahonnan több e-mail váltás és telefonos megkeresés után sem kaptunk adatot, a többi szolgáltató időben megküldte a kért információt.

Az általunk vizsgált esetek nem támasztják alá a hazai lakosság részéről a csapvíz iránt érzett bizalmatlanságot. A vezetékes víz minősége mind az öt településen megfelelt a jogszabályban található vízminőségi (mikrobiológiai, kémiai) előírásoknak, továbbá a vizsgált 16-féle gyógyszermaradvány is a kimutathatósági határérték alatt volt.

Ezeken a településeken biztonsággal fogyasztható a csapvíz. Az ANTSZ adatai szerint a fővárosi csapvíz minősége mikrobiológiai szempontból több éves távlatban is jó. 1995 és 2005 között a hálózati vízminták mindössze 0,5-7%-ban fordult elő nem megfelelő vízminőség.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne lennének, és ne lehetnének eseti szennyezések az országban és egyes településeken belül is. A mikrobiológiai és például nitritszennyezés viszont a vezetékhálózat megfelelő karbantartásával radikálisan csökkenthető. (Ld. Igyunk csapvizet? )

Az arzénszennyezés kérdése pedig, amely Makón kívül még számos települést érint, remélhetőleg az uniós vállalások révén pár éven belül javulni fog. "

 

Ez csupán idézet a teljes, 9 oldalas cikkből. A cikk tovább olvasható az alábbi linken: http://tudatosvasarlo.hu/cikkek/1542?page=2!

 

http://tudatosvasarlo.hu/cikkek/1542?page=1